kontor
Økonomi

Slik unngår du unødvendig skattesmell

Det er på tide å ta grep om du er boligeier, og vil slippe skattesmell neste år.

Mange norske boligeiere har nytt godt av at banken har satt ned rente på boliglånet deres det siste året. Lave renter gir umiddelbart et større overskudd i lommeboken. Men det kan føre til en kraftig skattesmell  i 2017.

Lavere gjeldsrente

Årsaken til dette er at ditt skattekort tar utgangspunkt i et rentefradrag som er høyere enn de du betaler inn. Om du har fått nedsatt boliglånsrente dette året. Det betyr altså at ditt skattekort tar utgangspunkt i fradrag for en gjeldsrente, som er høyere enn det du faktisk får. Da jo høyere rente du betaler, jo større fradrag får du på ligningen.

Det kan derfor være slik at du betaler for lite skatt. Om du ikke tar høyde for rentefradraget, og endrer dette i takt med rentenedsettelsene. Hvor store konsekvensene blir avhenger av flere faktorer. Deriblant hvor stort boliglånet ditt er, hvor mye banken din har satt ned rentene og hvor korrekt den skattesatsen du har er.

 La meg illustrere med et eksempel:
Har du et boliglån på 3 millioner kroner, og renten settes ned med 0,5 prosent, synker dine årlige renteutgifter med 15.000 kroner. Om du i utgangspunktet har innbetalt riktig skattesats vil du du få en skattesmell. Denne tilsvarer 27 prosent av dette beløpet, altså 4050 kroner.

Meld inn til skatteetaten

Det som kanskje svir mest er at, selv om du i utgangspunktet har fått litt mer å rutte med hver måned, så har du kanskje ikke merket så mye til de ekstra pengene. Når baksmellen kommer, svirt det ofte uansett.

Men er du smart kan du melde inn endring i gjeldsrenten hos Skatteetaten nå. Som da justerer ditt skattekort, slik at du slipper restskatt på grunn av rentenedsettelse neste år.

 

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar