boligmarked
Økonomi

Tre tips til deg som skal kjøpe bolig i januar

Slik lykkes du i et brennhett boligmarked.

I fjor steg boligprisene tolv prosent på landsbasis. De lave rentene fortsetter å fungere som brensel på et brennhett boligmarked. Og både Eiendom Norge-sjef, Christian Vammervold Dreyer, og sjeføkonom Nordea, Kjetil Olsen, tror boligprisene skal opp de neste tolv månedene.

Spesielt i Oslo forventer man kraftig boligprisvekst. Og som vanlig er troen stor på at vi får et brennhett boligmarked i januar. Her er tre tips til boligjegere.

  1.  Hold hodet kaldt

Den kraftige boligprisveksten i 2016 er grobunn for et overopphetet boligmarked i januar. Etter det som normalt er en litt roligere periode i desember øker ofte aktiviteten ved inngangen av året, og det kan fort føre til galopperende prisvekst.

Da er det viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg rive med i budrundene. Selv om spådommer om en boligprisvekst på ti prosent i hovedstaden det kommende året taler for å komme seg inn på boligmarkedet så fort som mulig, hjelper det lite at boligprisene øker om du ikke greier å betjene det boliglånet du har tatt på deg.

Finn ut hva slags livsstil du ønsker å ha, og regn ut hvilken gjeldsbyrde lommeboken din tåler. Sørg deretter for og ikke å overskride det pristaket du har satt deg når du er i en budrunde.

 

  1. Bosett deg i distriktene

I Oslo steg boligprisene med 23, 3 prosent i fjor, og det er forventet en prisvekst på ti prosent det kommende året. Terskelen for å komme seg inn på boligmarkedet er derfor svært høy om du søker etter et passende krypinn i hovedstaden. Du får med andre ord lite for pengene.

Boligdrømmen blir fort mer realistisk om du er villig til å pendle. Som du ser av utregningene under får du langt mer for pengene i Drammen eller Moss, sammenlignet med Oslo.

Også innad i Oslo er det store forskjeller. Mens du i gjennomsnitt må ut med nær 4, 3 millioner kroner for en leilighet på beste Frogner, skal du ikke lenger enn til Stovner (15, 4 kilometer unna) før du får en tilsvarende leilighet til knappe 2, 2 millioner kroner.

 

Pris for 50 kvm leilighet:
             
Sted Pris pr kvm Pris 50 kvm leilighet        
             
Oslo kr 70 391 kr 3 519 550        
Drammen kr 40 582 kr 2 029 100        
Moss kr 36 602 kr 1 830 100        
         
Frogner kr 85 648 kr 4 282 400        
Stovner kr 43 537 kr 2 176 850        
             
I regnestykket inngår Eiendom Norges boligpriser for leiligheter i november 2016.  

 

  1. Skaff deg finansieringsbevis

For å få kjøpt deg bolig må du ha et finansieringsbevis. Et finansieringsbevis er et dokument du får fra banken, og sier noe om hvor mye du kan låne. Finansieringsbeviset brukes for å vise at du har finansieringen i orden når du byr på en bolig. Det er viktig å sørge for at du har et slikt, gjerne før du går på visning. Da slipper du å stresse med dette når du finner drømmeleiligheten. Og ikke minst har du et realistisk bilde av hvilke leiligheter du har råd til å by på, og derfor er vits å jakte etter.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar