salget konfirmant
Økonomi, Ukategorisert

Nå blir sparepengene dine mindre verdt

Prisstigningen gjør deg fattigere.

Prisene i Norge stiger. Det siste året har konsumprisindeksen steget hele 4,4 prosent, ifølge tall fra SSB. Det gjør at vi må ut med mer penger varer og tjenester. Samtidig krymper sparebeholdningen din.  Sparepengene dine blir rett og slett mindre verdt.

Dette skjer med sparepengene dine

Dette gjelder spesielt om du lar sparepengene dine hvile på en vanlig bankkonto. Noe de aller fleste nordmenn gjør. Ifølge en undersøkelse vi gjennomførte i 2014 sparer hele 70 prosent av nordmenn på vanlig bankkonto. Videre viser en undersøkelse Nordea utførte i sommer at 50 prosent av alle nordmenn sparer penger kun på sparekonto.

I disse tider kan dette være en dårlig idé.

Jeg har nemlig regnet litt på hvordan ulike sparebeholdninger vil utvikle seg i løpet av ett år. Gitt at innskuddsrenten holder seg slik den er nå, og inflasjonen fortsetter å utvikle seg i samme tempo som det siste året.

Det er i grunn trist lesning. Har du for eksempel 100.000 kroner på innskuddskonto nå, er sparepengene dine verdt om lag 4.000 kroner mindre neste år med det inflasjonsnivået vi har nå.

sparepengene dinflasjon

Søker andre spareformer

Det er kanskje viktigere enn aldri før å vurdere andre spareformer. Aksje- og fondssparing, for eksempel, har blitt stadig mer populært.

Lave innskuddsrenter på sparekonto, kombinert med muligheten til å velge den risikoprofilen man er komfortabel med, og en historisk meravkastning på aksjesparing på omkring 4 prosent sammenlignet med sparing på vanlig bankkonto, har gjort sitt til at denne spareformen er mer attraktiv.

Råd og veiledning

Mange kvier seg for å investere sparepengene sine i fond og aksjer. Aksjemarkedet svinger, og sparebeholdningen din kan både øke og falle i verdi i spareperioden. Man må tåle å stå i det, selv i perioder der børsen faller.

Historisk har meravkastning på aksjesparing ligget noen prosentpoeng høyere enn sparing på vanlig bankkonto, jeg vil oppfordre til å vurdere denne spareformen.

Oppsøk profesjonell hjelp, for eksempel en sparerådgiver i banken din. De kan veilede deg i blant annet valg av spareform og risikoprofil. For du skal kunne sove godt om natten, selv om du investerer i fond.

 

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar