PC
Økonomi

Slik setter du opp et budsjett

Budsjett er lett.

Det er mange gode grunner til å lage et budsjett. En av dem er at det gir deg oversikt over inntektene og utgiftene dine, noe som igjen gjør det lettere å få mer ut av pengene dine. Med på kjøpet kan det også hende at du får bedre nattesøvn. Mange nordmenn sliter nemlig med å sove om natten på grunn av bekymringer i privatøkonomien. Å lage et husholdningsbudsjett kan gi deg den oversikten du trenger, noe som kan gjøre bekymringene færre.

Mer til inkasso

Dårlig oversikt over privatøkonomien kan også føre til økonomiske problemer. Økningen i inkassosaker, spesielt blant unge, tror jeg dels skyldes dårlig oversikt over egen privatøkonomi. Et budsjett gjør det lettere å holde orden på privatøkonomien.

Les også: Seks grep som bedrer din privatøkonomi

Budsjett på 1-2-3

Høres budsjettering litt mer fristende ut nå? Her er en «oppskrift» på hvordan du gjør det, men først litt om hva et budsjett faktisk er. Kort forklart er det en oppstilling av inntektene og utgiftene dine i en bestemt tidsperiode, som for eksempel én måned. I budsjettet skal summen av inntekter minus utgifter blir lik null, eller i pluss. Det vil si at dine netto inntekter, som for eksempel netto lønnsinntekter (som er det samme som bruttoinntekten minus det du betaler i skatt), minus de samlede utgiftene og det du sparer, er lik null.

Budsjett

Et budsjett er en oppstilling av inntekter og utgifter (Foto: skjermdump Youtubekanalen Ca Voksen).

 

  1. Gå gjennom kontoutskriftene dine

Det første du bør gjøre er å gå gjennom kontoutskriftene dine, for å se hva du bruker penger på. Mange nettbanker har en egen budsjettfunksjon som automatisk stiller opp forbruket innenfor ulike poster. Når du har gjort dette får du et visuelt bilde av hva du bruker penger på, noe som gjør det lettere å barbere bort unødvendig forbruk. Det kan også gjøre deg mer bevisst før du drar kortet i hverdagen. Dette er derfor en øvelse jeg vil anbefale alle å gjøre, uavhengig av ønske om å føre budsjett eller ikke.

  1. Sjekk referansebudsjettet

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) har laget referansebudsjett. Dette viser hva et nøkternt nivå på forbruksutgifter, i ulike typer hushold, er.  Bruk gjerne kalkulatoren for å beregne hva det alminnelige forbruket for din husholdning er. Da har du et godt utgangspunkt når du setter opp ditt eget budsjett. Budsjettet finner du på www.sifo.no.

  1. Excel eller penn og papir

Mange tror man bør være ekspert på Excel for å sette opp et budsjett. Det er ikke tilfelle. Da jeg var ung var det vanlig med husholdningsbudsjett i bokform, og dette er faktisk også en fin måte å lære barna om økonomi på. Husk også at i de fleste nettbanker er det også mulig og enkelt sette opp budsjett for å overvåke forbruket.

  1. Følg opp

Det er viktig å jevnlig følge opp budsjett for å påse at du holder deg innenfor rammene av ditt planlagte forbruksnivå.

Se hvordan du gjør det her.

Blogglistenhits

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like