privatøkonomi
Økonomi

Seks grep som bedrer din privatøkonomi

Det er ikke så mye som skal til.

Hvordan står det egentlig til med din privatøkonomi? Det er mange gode grunner til å ta en opprydning, og her er seks grep som både gir deg bedre oversikt, og mer penger til overs.

1. Skaff deg oversikt over din privatøkonomi

Det første du bør gjøre om du ønsker å få orden på privatøkonomien er å skaffe deg oversikt over hva som går inn og ut av kontoen din. Gå inn i nettbanken din og identifiser hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder. Dette gjør du ved å gå gjennom kontoutskriftene dine, eller ved å bruke eventuelle nettbankfunskjoner som er skreddersydd for å gi deg oversikt.  Den visuelle oversikten gjør det lettere for deg å barbere bort unødvendig forbruk, noe som ofte er nødvendig om du skal friskmelde en litt skakkjørt privatøkonomi.

2. Skriv budsjett

Svært få nordmenn som  faktisk gjør det. Det er synd, for fordelene med budsjettering er store og mange, og jeg anbefaler derfor alle å gjøre denne øvelsen. Det vil garantert gi deg bedre oversikt over din privatøkonomi.

Et budsjett er en oppstilling av dine inntekter og utgifter. Ta gjerne utgangspunkt i oversikten du laget i trinn én, og sett opp et budsjett som gjenspeiler ditt nye forbruksnivå. Du kan også ta utgangspunkt i Sifos referansebudsjett, som du finner på www.sifo.no. Det viser hva et nøkternt forbruksnivå for din type husholdninger er.

3. Kutt matbudsjettet

Svært mange husholdninger har rom for å kutte i matbudsjettet. Nordmenn har en tendens til å besøke butikken flere ganger i uken, og det er fort gjort å fylle handlekurven med varer man ikke trenger eller allerede har. Start en god handlerutine ved å kutte ned antall butikkbesøk til én eller to. Skriv handleliste, og sjekk hva du allerede har av matvarer i skuffer og skap, før du går i butikken.

4. Kutt matsvinnet

Hver og en av oss kaster over 46 kilo fullt spiselig mat i året. Dette er en stor belastning, både på lommeboken og miljøet. Jeg vil derfor oppfordre deg til å gjøre en innsats for å kutte matsvinnet i din husholdning.

Husk, for eksempel, at det er forskjell på «best før»- og «siste forbruksdag»-merkingen, hvorav førstnevnte kategori er varer som gjerne kan spises lenge etter datostemplingen. Varer merket med «siste forbruksdag» skal man imidlertid være mer varsom med å spise etter datostemplingen.

5. Sjekk dine økonomiske avtaler

Selv om det kan være store summer å spare på å gå gjennom sine økonomiske avtaler er det få nordmenn som tar seg bryet å gjøre dette reglemessig. Det taper mange store summer på.

Gjør det derfor som vane å sjekke at du har:

  • Den laveste boliglånsrenten
  • Det mest gunstige telefonabonnementet for deg
  • Den billigste elektrisiteten
  • De riktige forsikringene

6. Innfør kuttmaraton

Du har sikket hørt til det kjedsommelige at de såkalte «lommetyvene» (som for eksempel kaffebar-kaffe, brus på kioskoen og mat i kantina) tapper kontoen din for unødvendig mange penger. Hverdagen består av mange kjøpsopplevelser. Det er lett å la seg friste. For mange er også disse små utleggene verdt sin pris. Men har du litt trøbbel i din privatøkonomi kan det lønne seg å innføre et aldri så lite shoppestopp på disse kjøpene.

Kutt forbruket i et par uker, én måned eller kanskje to? Etter shoppestoppet skal du ikke se bort fra at du vil bruker mindre på disse formålene enn det du gjorde tidligere. Uten at det føles som et savn.

C091D80C-1374-4337-8A745AB82987753B-2AF22C89-B31F-4D32-AC6F31F382BAE336

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like