bryllupsgave
Livsstil

Så mye bruker vi på bryllupsgaven

Nordmenn er generelt sett rause når de inviteres i bryllup.

Skal du i bryllup i sommer, men usikker på hvor mye du skal legge i gaven? Da er du ikke alene. Jeg får stadig spørsmål om hva det er vanlig eller anstendig å punge ut med når vi skal gå til innkjøp av gave til brudeparet.

Som med det meste er det ikke noe fasitsvar på dette. Før i tiden var det slik at brudegjestene ga sitt bidrag til brudeparet på bryllupsfestens tredje dag. Gavestørrelsen ble notert og kunne gjerne være i form av penger eller naturytelser, som for eksempel såkorn eller et husdyr. Tradisjonen har også vært slik at gavene har vært ulike former for utstyr som ekteparet trenger for å skifte bo. Denne tradisjonen kan man si lever videre i dag, da nåtidens bryllupsgave gjerne er noe til huset.

Rause nordmenn

Verdien på en bbryllupsgave varierer gjerne etter hvilken relasjon man har til brudeparet. En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra Nordea i 2011 viser at nordmenn er generelt sett svært rause når de inviteres til bryllup, og spesielt foreldre og besteforeldre graver dypt i lommeboken.

Dette er hva respondentene i undersøkelsen svarte at de brukte på bryllupsgave. Tallene er fra 2011, men er oppjustert etter den årlige prisstigningen slik at tallene gjenspeiler hva summene ville vært i 2017.

Foreldrepar (til eget barn): cirka 11 300 kroner
Én forelder (til eget barn): cirka 8 950 kroner
Besteforeldre: cirka 4 800 kroner
Familiemedlemmer: cirka 1 080 kroner
Nære venner (som par): cirka 875 kroner
Nære venner (som singel): cirka 850 kroner
Andre venner: cirka 480 kroner

Ikke samme behov for bryllupsgave

Selv om det er naturlig å ville avstemme gavestørrelse med andre gjester, synes jeg man ikke burde la seg styre av hva andre gir. Verken brudepar eller gjester vil sannsynligvis bry seg nevneverdig om hva og hvor mye du kjøper for. Og det er som kjent tanken, og ikke prislappen, som teller. Dette er noe jeg tror mange brudepar er enig med meg i.

Det at vi venter lengre før vi gifter oss bidrar også til at behovet for gaver ofte ikke er spesielt stort. Dette kombinert med en velstandsvekst som gjør at mange har råd til å kjøpe det meste av det de trenger selv, gjør at gaver ikke har samme posisjon som de kanskje hadde tidligere, mener jeg.

Mitt inntrykk er også at stadig flere brudepar oppfordrer gjestene til å avstå fra å gi gaver. Spesielt om bryllupet holdes utenlands, og gjestene må reise langt og ha store utlegg for å være med på feiringen.

Her noen tips til deg som skal kjøpe gave til brudeparet:
  • Gaver med et personlig preg, og som man har lagt litt innsats og omtanke bak, er ofte høyt verdsatt. Vinflasker med lapper, med en hyggelig melding og tips til hvilken anledning de bør nytes, som festes til flasken, er hyggelig å få.
  • Et innrammet fotografi av brudeparet eller fotoalbum, med bilder av brudeparet i ulike anledninger, er også eksempler på personlige gaver som ikke trenger å koste så mye. Men som det er stas å få.
  • En tjeneste. Hva med å gi en utradisjonell bryllupsgave (som sannsynligvis vil høste mye oppmerksomhet og stor glede). For eksempel: Klippekort på husvask eller barnepass. Invitasjon til en hyggelig hjemmelaget middag (om du er flink til å lage mat) eller en hyttetur (om du har tilgang til hytte)
  • En fotoshoot med brudeparet eller eventuelle barn (om du er flink til å fotografere)
  • Et dikt eller en fortelling om brudeparet, skrevet i en fin bok (om du er flink til å skrive)
  • Noe fra gavelisten. Du kan alltid plukke gaver fra gavelisten, og garantere at brudeparet får noe de ønsker seg. En gaveliste inneholder normalt gaver i mange ulike prisklasser, så her vil man sannsynligvis finne noe for enhver lommebok.
  • Kjøp sammen. Det er ikke uvanlig at flere gjester går sammen om å kjøpe en gave. Det er en fin måte å gi brudeparet noe virkelig fint på, uten at kostnaden for den enkelte blir så stor.
Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar

Blogglistenhits