tjene
Økonomi

Så lett kan du tjene penger på delingsøkonomien

«Alle» kan tjene penger på dette.

En av de delingsøkonomiske historiene som har gjort størst inntrykk på meg, og som samtidig illustrerer veldig godt hvilke muligheter som delingsøkonomien inviterer til, er finurlig nok historien til Rachel Cheung Hiu-tung. Hun har skapt sin egen arbeidsplass ved å leie ut kofferter til reiseglade innbyggere i Hong Kong.

I Hong Kong er det nemlig trang om plassen og mange bor i små boliger, hvor oppbevaringsplass er mangelvare. Dette byr på utfordringer. Det å leie ut kofferter var derfor en enkel, men også svært genial ide.

Flat utvikling

Stadig flere benytter seg av delingsøkonomiske løsninger også i Norge. Og det siste året har bruken utviklet seg i rekordfart. Andelen som tilbyr delingsøkonomiske tjenester har imidlertid ikke utviklet seg i like raskt temp. Faktisk er den på stedet hvil.

I en Gallupundersøkelse Nordea har gjennomført svarer tre prosent at de hadde tatt aktivt del i delingsøkonomien de siste tolv måneder, som utleiere. I fjor var det to prosent som svaret det samme. Utviklingen står altså på stedet hvil, og det til tross for at delingsøkonomien har gjort det mye lettere for den vanlige kvinnen og mannen i gata å tjene penger på ting de allerede eier. Og det til og med skattefritt.

Skattefri inntekt

Hele eller deler av boligen din kan du for eksempel leie ut skattefritt via Airbnb. Skattefritaket fordrer imidlertid at du selv benytter en del av boligen, som har en høyere utleieverdi enn den delen du leier ut. Eller at leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner i året. Fritidsboligen din kan du også leie ut skattefritt. Så lenge du selv bruker hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du nyte godt av 10.000 skattefrie leieinntekter i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige. Bilen din kan du for eksempel leie ut på Nabobil.no. Du kan tjene 10.000 skattefrie kroner på å leie ut bilen din, men dette fordrer at du bruker bilen din også privat.

Selv om reglene er ganske klare anbefaler jeg alle som vurderer å leie ut noen av eiendelene sine til å sette seg godt inn i skattereglene. Og ta gjerne kontakt med Skatteetaten om du er usikker på noe.

Forhåndsreglene

Flesteparten av de som avstår fra å ta del i det som blir omtalt som «den nye økonomien» er en uvillighet til å dele tingene sine med andre mennesker. 32 prosent svarer dette. En god del føler seg rett og slett ikke trygg, og synes det er uklart hva man skal gjøre om noe går feil. 16 prosent svarer dette.

Skal du leie ut eiendelene dine er det viktig å påse at man er forsikret. Selv om Airbnb har en vertsgaranti, som i følge nettsiden forsikrer verter på opptil 1 million dollar, bør du sørge for at du har en egen forsikring. Det er uklart om Airbnbs vertsgaranti dekker alle typer skader eller hendelser.Men selv med en innboforsikring er det ikke gitt at du er godt nok sikret. Selv om innboforsikringen også gjelder når du leier ut sporadisk finnes det unntak. Denne forsikringen dekker for eksempel normalt ikke tyveri der du har sluppet folk inn i leiligheten. Noe du da må gjøre om du leier ut boligen din til andre. Jeg anbefaler derfor at man rydder bort kostbare gjenstander og gjenstander man er glad i.

Det er også lurt å lage husregler og at du er påpasselig med å informere dine leieboere om disse. Gjør gjestene oppmerksom på hvordan du ønsker at de skal oppføre seg. Opplys dem for eksempel om at det ikke er lov å røyke inne og at det er stille før klokken 23 dersom du har borettslagsregler der du bor.
Skal du selv reise bort når du leier ut din bolig er det lurt å alliere seg med venner eller familie, som kan være tilgjengelig om det skulle skje noe mens du er borte eller om leieboerne lurer på noe eller trenger hjelp.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar