Elin reitan
Økonomi

Likestillingen har ikke kommet til privatøkonomien

Kvinner går fortsatt i fellen

Det er lenge siden Loven om likestilling mellom kjønnene blir vedtatt av stortinget. Det skjedde faktisk i 1978.  Mye har skjedd siden den gang. Noe videoen videoen under, fra NRK Skole, gir et innblikk i. Allikevel er vi langt fra å kunne kalle Norge et likestilt land. Heller ikke privatøkonomien i parforholdet er seg likestillingsmerket verdig. Det er bekymringsverdig.

Kvinner går fortsatt i fellen

En undersøkelse vi gjennomførte for litt siden viser at det fortsatt er slik at hovedvekten av menn betaler mest av de tyngre budsjettpostene. Studien viser tydelig at mens menn betaler mest av bolig- og billånet, generelle bilkostnader, data og elektronikk og strømutgifter. Betaler kvinner mest for de lette budsjettpostene, av typen dagligvarer, interiørnips og gaver.

«Det kan nemlig være mye å tape på å ikke gå gjennom sine økonomiske avtaler på regelmessig basis. »

Denne forbruksfellen er det viktig å være seg bevisst. Ikke bare står du som kvinne i fare for å miste hele ditt økonomiske fotfeste ved et eventuelt brudd. Det vil også kunne få store økonomiske konsekvenser for deg om partneren din skulle gå bort. Spesielt om dere ikke er gift eller har felles barn.

Likestilling og interesse

En boligundersøkelse som ble gjennomført i fjor viser også at langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har. Dette tyder på at kvinner viser mindre interesse for disse viktige enn det menn gjør, noe som kan straffe seg på sikt.

Les også: Samlivsfellene som kan ruinere deg

Det kan nemlig være mye å tape på å ikke gå gjennom sine økonomiske avtaler på regelmessig basis. Har man ikke vist interesse for disse tingene i samlivet, kan man havne litt skjevt ut i et samlivsbrudd. Både fordi man mangler kontroll og fordi man ikke har det som vane å følge opp disse tingene. Det er for eksempel mye å spare på å, til enhver tid, sørge for at man har de beste lånebetingelsene. Og du kan gå glipp av store summer om du ikke følger med i timen, eller har en rutine for gjennomgang.

Så, kvinner; vis interesse! Det kreves nemlig en del egeninnsats for at vi skal bli likestilte. Også når det gjelder det privatøkonomiske.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar