Ferie Reise
Økonomi

Jeg opplevde feriemarerittet

Dette er noe av det viktigste du tar med deg på ferie.

Å glemme reiseforsikringen kan koste deg dyrt. Veldig dyrt. De færreste tror nok de vil få bruk for den, men om uhellet først er ute kan følgende bli enorme om du ikke har forsikring.

Det har jeg selv vært vitne til.

Etter endt studieopphold i Australia, i 2004, loffet jeg noen måneder  rundt i Asia. Etter et par måneder begynte jeg å slite med voldsomme magesmerter, og dette pågikk i flere uker.

Det hele toppet seg da jeg ankom Hanoi i Vietnam. I fire dager lå jeg på rommet, på et litt stusslig hostel, og klarte knapt å få i meg vann. Til slutt måtte jeg bæres  inn i en taxi. Neste stopp var byens internasjonale sykehus.

Uten penger på ferie

Det første som møter meg da jeg kommer inn dørene  er en ung britisk kvinne. Med klærne dekket av blod forteller hun uoppfordret hvordan de siste tolv timene har utartet seg for henne. Den unge kvinnen er i sjokktilstand og snakker delvis usammenhengende.

Hun forteller at kjæresten hennes hadde blitt angrepet på en bar, og slått bevisstløs av en gjeng lokale gutter med  biljardkøller som våpen. I all hast ble han sendt til sykehuset, hvor han blir operert.

Da briten våkner, er det med hukommelsestap. Men da paret mangler både reiseforsikring og penger må den unge kvinnen reise til den britiske ambassaden i et håp om å få penger til å dekke videre sykehusopphold. I mellomtiden setter sykehuset  den nyopererte briten på gaten, med hukommelsestap. Pengene hadde tatt slutt, og sykehuset hadde ingen intensjoner om å beholde en pasient uten midler til å gjøre opp for seg.

Når den unge kvinnen med de blodige klærne nå står foran meg, oppløst i tårer, er kjæresten borte vekk, i en millionby, uten å vite sitt eget navn.

En ferie uten reiseforsikring kan fort bli dyr. Spesielt om du trenger legehjelp der du befinner deg.

Kostbar operasjon

Hvordan historien endte fikk jeg aldri vite, for jeg ble selv sendt inn til røntgen og ultralyd, på samme sykehus,  for å få utredet hva som var årsaken til min stusslige almentilstand.

Legene  konstaterte raskt at dette måtte være blindtarmbetennelse. Jeg måtte opereres umiddelbart forklarte doktoren, på gebrokkent engelsk. Samtidig fikk jeg servert prisen på prosedyren. Ikke billig.

Gråtende ringte jeg til mamma og fortalte at jeg snart skulle legges under kniven.Hun ba meg om blant annet å hoppe, hoste og klemme og konstaterte dermed over telefonene at dette ikke kunne være blindtarmbetennelse.

Jeg ba derfor om en ny ultralyd, hvor jeg ba legen vise meg det som fikk han til å konstatere at dette var blindtarmbetennelse, noe jeg også fikk (mot betaling naturligvis). Det ble da påvist at dette ikke var blindtarmbetennelse, men en magekatarr som trengte tungt medisinering.

Takket være en årvåken mamma, og forsikring som kunne dekke mange ultralyder, kunne jeg spasere ute av sykehuset med en diger bærepose full av medisiner, fremfor en blindtarm mindre. Medisinene kostet, men jeg hadde naturligvis reiseforsikring så det var ikke noe problem.

Og forresten, jeg har fortsatt blindtarmen min.

Viktig forsikring

Men uansett,  husk reiseforsikring i sommer. Du vet aldri når ulykken er ute.

Og en ting til; det kan være lurt å tegne en helårs reiseforsikring. Da er du også sikret om du skulle bli frastjålet noe når du er på farten her hjemme.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like