Yoga

Hvorfor er yoga så bra for deg?

Det er mange gode grunner til å praktisere yoga.

Mitt inntrykk er at stadig flere nordmenn har kastet seg på yogabølgen. Hva er det egentlig som lokker så mange til denne eldgamle tradisjonen med røtter fra India, og urgammel Indisk filosofi?

Det er visstnok slik at 90 prosent begynner med yoga for å øke fleksibiliteten, redusere stress samt bedre helsen og sin fysiske form. Men det mange opplever er at denne motivasjonen endrer seg underveis. Yogareisen innbyr nemlig ofte til en spirituell oppvåkning, og denne treffer gjerne dypere enn det fysiske aspektet.

Helse i hver stilling

Når det er sagt så er yoga en svært effektiv treningsform, rent fysisk sett. Den øker både fleksibiliteten, forbedrer balansen, gjør deg sterkere. Den forbedrer også din utholdenhet, spesielt om du velger en av de mange fysiske sett harde yogaformene.

Yoga skal også ha en positiv effekt på kolesterolet, og en studie gjennomført av European Journal of Preventive Cardiology viser at yoga reduserer risikoen for hjertesykdommer på lik linje med andre, mer konvensjonelle treningsformer. I tillegg finnes det en mengde med studier om hvordan yoga forbedrer kronisk smerte, utmattelse, overvekt, astma, irritabelt tarmsyndrom og mye mer. I tillegg er det gjennomført studier som viser at yoga har en positiv effekt på hjernen.

Her og nå

Men selv om yoga ifølge disse studiene gir deg bedre helse er kanskje kjernen i yoga at den åpner opp for å koble sammen det vi allerede har, til hvem vi allerede er.

Yoga handler mer om å bli venn med den du er, og å finne gleden i nuet. Dette kan være svært frigjørende i et liv der vi gjerne stresser oss fra en dag til en annen. Der vi alltid beveger oss mot fremtiden, fremfor å leve i nuet.

Dessuten er det gjerne slik at hodet får en pause når vi praktiserer yoga. Dette har du kanskje merket dersom du har møtt opp på matten for å i utgangspunktet kun høste de fysiske fruktene av praksisen, men etter endt praksis har registrert at du også føler deg litt klarere i hodet.

Forrige innlegg

Du vil kanskje også like