Bryllupsgave
Livsstil

Hva bør bryllupsgaven koste?

Nordmenn graver dypt i lommeboken. Men er det nødvendig?

Historien om bryllupsgjesten, som ga en sjekk på 100 pund i bryllupsgave til et brudepar, men som noen dager etter bryllupet fikk en e-post som hentydet at bidraget ikke var spesielt generøst nok, har gått sin seiersgang på internett.

«….vi ble overrasket over at ditt bidrag ikke virket å samsvare med varmen av dine gode ønsker på vår store dag. I lys av din egen posisjon; om du ønsker å sende en form for justering vil det takknemlig mottas», skriver en tydelig forbauset bryllupsgjest, om meldingen hun fikk fra brudeparet, på Musmnet.

Historien er sjokkerende, og selv om man ikke skal tro blindt på det som blir skrevet har historien skapt debatt og mange spørsmål rundt hvor mye man egentlig bør legge i en bryllupsgave?

Som med det meste er det ikke noe fasitsvar på dette.

Tradisjonen

Før i tiden var det slik at brudegjestene ga sitt bidrag til brudeparet på bryllupsfestens tredje dag. Gavestørrelsen ble notert og kunne gjerne være i form av penger eller naturytelser, som for eksempel såkorn eller et husdyr. Tradisjonen har også vært slik at gavene har vært ulike former for utstyr som ekteparet trenger for å skifte bo.

Bryllupsgavene har hatt ulike funksjoner opp gjennom tidene. I middelalderen ga brudgommen én eller flere tradisjonelle gaver til sin brud. Disse var ment som en form for forsikring som bruden kunne løse inn om mannen falt bort. Også slekt og venner ga gaver til bruden.

Denne tradisjonen kan man si lever videre i dag, da nåtidens bryllupsgaver gjerne er noe til huset. Verdien på gaven varierer gjerne etter hvilken relasjon man har til brudeparet.

Graver dypt

En undersøkelse fra 2011 viser at nordmenn er generelt sett svært rause når de inviteres til bryllup, og spesielt foreldre og besteforeldre graver dypt i lommeboken når de skal kjøpe bryllupsgave.

Resultater fra undersøkelsen (tall fra 2011, justert etter konsumprisindeksen):

 • Foreldrepar (til eget barn): cirka 11.100 kroner
 • Én forelder (til eget barn): cirka 8800 kroner
 • Besteforeldre: cirka 4700 kroner
 • Familiemedlemmer: cirka 1060 kroner
 • Nære venner (som par): cirka 860 kroner
 • Nære venner (som singel): cirka 840 kroner
 • Andre venner: cirka 470 kroner
 • Joda, det er tanken som teller

Selv om det er naturlig å ville avstemme gavestørrelse med andre gjester, synes jeg man ikke burde la seg styre av hva andre gir.

Hverken brudepar eller gjester vil sannsynligvis bry seg nevneverdig om hva og hvor mye du kjøper for. Og det er som kjent tanken, og ikke prislappen, som teller. Dette er noe jeg tror mange brudepar er enig med meg i.

Er bryllupsgave nødvendig?

Det at vi venter lengre før vi gifter oss bidrar også til at behovet for gaver ofte ikke er sepsielt stort. Dette kobminert med en velstandsvekst som gjør at mange har råd til å kjøpe det meste av det de ternger selv, gjør at gaver ikke har samme posisjon som de kanskje hadde tidligere. Mener jeg.

Mitt inntrykk er også at stadig flere brudepar oppfordrer gjestene til å avstå fra å gi gaver. Spesielt om bryllupet holdes utenlands, og gjestene må reise langt og ha store utlegg for å være med på feiringen.

Men for deg som skal kjøpe gave til brudeparet; her er noen tips:

Tilfør noe personlig

Bryllupsgaver med et personlig preg, og som man har lagt litt innsats og omtanke bak, er ofte høyt verdsatt. Vinflasker med lapper, med en hyggelig melding og tips til hvilken anledning de bør nytes, som festes til flasken, er hyggelig å få. Et innrammet fotografi av brudeparet eller fotoalbum, med bilder av brudeparet i ulike anledninger, er også eksempler på personlige gaver som ikke trenger å koste så mye. Men som det er stas å få.

Kjøp sammen

Det er ikke uvanlig at flere gjester går sammen om å kjøpe en bryllupsgavegave. Det er en fin måte å gi brudeparet noe virkelig fint på, uten at kostnaden for den enkelte blir så stor.

Gi en tjeneste

Hva med å gi en utradisjonell bryllupsgave (som sannsynligvis vil høste mye oppmerksomhet og stor glede)?

For eksempel:

 • Klippekort på husvask eller barnepass
 • Invitasjon til en hyggelig hjemmelaget middag (om du er flink til å lage mat) eller en hyttetur (om du har tilgang til hytte)
 • En fotoshoot med brudeparet eller eventuelle barn (om du er flink til å fotografere)
 • Et dikt eller en fortelling om brudeparet, skrevet i en fin bok (om du er flink til å skrive)

Bruk gavelisten

Du kan alltid plukke gaver fra gavelisten, og garantere at brudeparet får noe de ønsker seg. En gaveliste inneholder normalt gaver i mange ulike prisklasser, så her vil man sannsynligvis finne noe for enhver lommebok

Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar