Motegründer
Karriere

Jankeh er 22 år og motegründer

– Sett deg et mål, tenk langsiktig og vær fryktløs, tipser motegründer Jankeh N’jie.

Motegründer, Jankeh Lion N´jie, har tross sin unge alder maktet å etablere sitt eget klesmerke, og laget sin egen kunst- og moteuke.

Med Jarga Design og Jarga Art and Fasion Week er det liten tvil om at den driftige 22-åringen har mye å henge fingrene i.  Hun tar seg allikevel tid til å svare på noen spørsmål som kanskje kan inspirere andre gründerspirer til å satse på drømmen sin.

Se videoportrett med Jankeh her.

Motegründer

Jankeh N’jies ønske om å jobbe med noe hun brenner for, fikk henne til å satse på gründertilværelsen.

Hva fikk deg til å satse på gründerlivet?

–  Jeg tror at jeg alltid har hatt en liten gründer i meg. Jeg tror faktisk veldig mange har det; en drive, lyst og sult. Det handler bare om å bruke disse verktøyene riktig, skape noe og bidra til noe positivt. Når jeg var ferdig på videregående så visste at jeg ville bruke resten av livet mitt på noe jeg brenner for. Jeg tror det var nettopp det som fikk meg til å sdatse. Jeg hadde, og har, flere verdier ved meg som jeg vet kan komme godt til nytte i gründerlivet. Blant annet dette med å være fryktløs, tenke langsiktig og å ha en drive.

Hvordan er det å leve av noe man selv har skapt?

–  Det er skummelt, spennende og samtidig noe som føles trygt. Jeg er bedriften min, noe som gjør det enkelt for meg både å snakke for bedriften, representere eller selge. Hvor enn det er jeg er. Jeg tror på det jeg har skapt og har en svært stor lidenskap for det. Jeg går rett og slett ikke lei. Jeg er konstant sulten på mer og jobber på hele tiden.

Det er skummelt, spennende og samtidig noe som føles trygt.

– Det som gjør det skummelt er at uansett hvor mye jobb jeg legger i det, er det ikke alltid jeg som bestemmer sluttresultatet. Da jeg studerte jobbet jeg på en dagligvarebutikk. Da kunne jeg jobbe fra 15:00 til 23:00 og når vakten var ferdig, da var jeg også ferdig. Men sånn er det absolutt ikke når du jobber for deg selv. Man er konstant på jobb, og det kan være skummelt. Det kommer dager hvor man glemmer å spise og sove fordi man er oppslukt i alt som skjer. En av de viktigste tingene jeg har lært, er å trekke seg tilbake noen ganger og bare puste.

Hva har du ofret, økonomisk sett, for å satse på gründertilværelsen?

– Jeg tenker alltid at jeg har valgt å satse på gründerlivet helt selv. Det betyr at det vil komme situasjoner hvor jeg rett og slett må velge bort ting, eller opplevelser fordi jeg prioriterer og har fokus et annet sted. Det skjedde i starten, det skjer nå og det kommer til å skje fremover. Jeg vil ikke si at jeg har ofret noe økonomisk sett for å kunne satse på bedriften min. Men jeg har absolutt bevist valgt og ikke å dra på like mange ferier som jeg pleide da dette betyr reisekostnader, opphold og mer. Men også at jeg kanskje ikke tjener penger mens jeg er borte. Jeg går rett og slett i minus. Og det ønsker jeg aldri.

Hvordan har din personlige økonomi blitt preget av gründerlivet?

– Som jeg nevnte tidligere er jeg absolutt mer bevisst og strukturert. Alt jeg har lært av hvordan jeg skal drive økonomien i bedriften har jeg også tatt med meg i min personlige økonomi. Jeg kan trygt si at jeg har blitt mer strukturert og oversiktlig. Så min personlige økonomi har blitt positivt preget av at jeg har valgt å satse på gründerlivet.

Jarga Design Motegründer

Jankeh N’jie står bak klesmerke Jarga Design og kunst- og moteuken Jarga Art and Fasion Week.

Hvilke økonomiske erfaringer har du gjort deg, som du skulle ønske du hadde kjent til tidligere?

– Jeg har vært veldig heldig og omringet meg rundt folk som har gitt kloke tips fra starten av rundt dette med økonomi. Samtidig er min pappa er helt rå på det. En av tingene jeg har skjønt at er superviktig er BUFFERKONTO! Akkurat som når vi har moteshow legger vi av et rom til nødssituasjoner – et kriserom. Og på samme måte så er bufferkontoen et kriserom for økonomien. Utgifter man ikke har regnet med slipper man veldig sjeldent unna, spesielt i startfasen. Derfor er det veldig lurt å ha en buffer som er tilgjengelig tilfelle det skulle oppstå en situasjon du ikke har regnet med.

Hvordan har du finansiert gründervirksomheten din?

– Ved hjelp av oppsparte midler og foreldre.

Hvor viktig er det å ha orden og kunnskap om økonomi når man starter for seg selv?

– Det er det viktigste av alt, syns jeg! Det verste som kan skje er at gründervirksomheten din faktisk går utrolig bra, men du har null peiling på hvor det blir av pengene. Du vet ikke hva du må betale, hvor pengene går hen, når de kommer, hvor de kommer fra og så videre. Det er en oppskrift på katastrofe, og det venter nok hump eller nedtur rett rundt hjørnet.

Sett deg et mål, tenk langsiktig og vær fryktløs, motegründer (22).

– Jeg anbefaler absolutt alle å sette av tid til å sette seg inn i økonomien rundt gründervirksomheten sin og eventuelt oppsøke hjelp, om du har spørsmål. Jeg har i flere år vært en svamp som bare har sugd til meg informasjon fra alle kanter. Det fins ingen dumme spørsmål.

Hvilke tips har du til andre med en gründer i magen?

– Jeg kommer aldri til å få sagt dette nok, men sett deg et mål, tenk langsiktig og vær fryktløs. Planlegging har vært et viktig verktøy for meg. I alle år har jeg hørt pappa si at det fins ikke dårlig tid, bare dårlig planlegging og gjett om han hadde rett. Planlegging er utrolig viktig, og hånd i hånd med planlegging går struktur og disiplin.

Toppbildet viser et av antrekkene i Jankeh N’jies portefølje, på modell Amie Mbye.

 
Blogglistenhits

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Blogglistenhits