passord
Nettsikkerhet

Så lett kan svindlere hacke passordet ditt

Konsekvensene kan bli store. Slik lager du et godt passord.

Vi bruker passord for å logge oss inn på ulike plattformer, både på jobben og privat. Vi bruker passord for å holde informasjon hemmelig, eller for å sikre at uvedkommende ikke får tilgang til vårt aller helligste på nett.

Du har kanskje flere ulike passord, eller kanskje du er en av mange som bruker det samme passordet overalt. I en undersøkelse TNS Gallup gjennomførte, for Nordea i 2016, svarte 3 av 10 at de bruker samme påloggingskoder til nettbank, sosiale medier og netthandel. Nesten 40 prosent oppga at de sjelden eller aldri bytter passordene sine.

Lett bytte for hackere

For mange er det viktig at passordet skal være enkelt og ikke minst lett å huske. At du har ett passord som er enkelt å huske er viktig, men samtidig gjør du informasjonen din på nett veldig sårbar dersom du ikke tar dine forholdsregler når du velger passord. Da blir du et lett bytte for hackere.

Hackerverktøyene som svindler benytter seg av blir stadig mer sofistikerte. Ved hjelp av ulike programmer går de gjennom store mengder av ord og tangentkombinasjoner. Ved hjelp av disse programmene kan de gå gjennom milliarder av ulike kombinasjoner i sekundet. Noe som gjør at de ofte makter å knekke typiske passord.

For vi mennesker har nemlig en tendens til å velge mange av de samme typer av passord. Og dessverre er det slik at lite gode passord er de som blir mest brukt.

Ifølge SplashData var dette de ti mest vanlige passordene i perioden 2012 til 2015. Det er grunn til å tro at dette ikke har endret seg radikalt:
  • password
  • 123456
  • 12345678
  • abc123
  • querty (tangentbordskkombinasjon)
  • monkey
  • letmein
  • dragon
  • football
  • 111111
Tar over identiteten din

Den digitale tidsalderen har gjort oss stadig mer aktive på nett, og vi legger igjen mange digitale spor. Da er det viktig at vi benytter oss av gode og sikre passord. Da dette reduserer risikoen for å bli svindlet.

Det er spesielt viktig at passordet til e-posten din er godt og sikkert. Skulle svindlere få tilgang til eposten din kan de gjøre mye skade. De kan ta over din nettidentitet, blant annet gjennom å bestille nye passord, få tilgang til tjenester samt utnytte din identitet på andre måter. Stadig flere blir utsatt for identitetstyveri. Blant annet fordi hackerverktøyene er blitt mer sofistikerte, men også fordi vi ikke lager gode nok passord.

Et godt passord

Men hva er et godt passord? Et godt passord inneholder mange tegn, både små og store bokstaver, spesialtegn og siffer. Det bør ikke relateres til nåværende eller tidligere arbeidsplass, navnet på et husdyr du har hatt, adresse, barnas navn eller annet som kan kobles til deg.

Ideelt sett bør passordet være så unikt at det kun er deg i hele verden som har akkurat dette passordet. Så gjør det langt, komplekst og uvanlig. Samtidig bør passordet være enkelt for deg å huske, da du bør unngå å skrive ned passordet. Men det betyr ikke at passordet ikke kan være komplekst.

Du bør heller aldri dele passordet ditt med noen, og dersom du har gjort det er det lurt å bytte det så fort som mulig. For du bør ha et unikt passord, som ingen andre kjenner til for å være så godt sikret som mulig.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar

Blogglistenhits