BSU
Økonomi

Mange gjør denne BSU-feilen

Er du en av dem som går glipp av verdifull avkastning?

Hver eneste desember opplever bankene et rush fra kunder som ønsker å fylle opp BSU-kontoen sin. Årsaken er innlysende. BSU-sparing gir de med tilstrekkelig skattbar inntekt 20 prosent av sparebeløpet i fradrag på skatten. Ønsker du fratrekk på årets ligning må du fylle opp BSU-kontoen innen utgangen av året.

Ruger på sparepengene

Men hvorfor venter så mange til desember før de fyller opp BSU-kontoen sin?

Tar jeg ikke helt feil har mange ruget på sparepengene sine en stund. Og avventet BSU-plassering for å ha midler tilgjengelig i tilfelle de av en eller annen grunn skulle få behov for pengene. Som kjent må de midler du plasserer på en BSU-konto brukes til boligkjøp eller boligrelaterte formål. Og kan derfor ikke tas ut om du for eksempel får behov for kontanter på grunn av et tannlegebesøk, eller en ferietur.

På grunn av dette venter nok mange med å sette inn sparepengenes sine på BSU-kontoen, og lar de heller hvile på en vanlig bankkonto til slutten av året. Bare sånn i tilfelle.

Det mange av disse ikke vet er at de da, helt uten grunn, går glipp av den gode avkastningen som BSU-sparingen gir. Det er nemlig slik at du kan sette inn og ta ut inneværende års sparebeløp fra din BSU-konto så mange ganger du ønsker. Og det uansett hva du skal bruke pengene til. Det er først etter årsskiftet at pengene låses.

Innskuddsrentene på BSU-kontoen normalt sett er langt høyere enn rentene på en vanlig sparekonto. Derfor er det ingen grunn til å vente med å overføre pengene til din BSU-konto. Tar du ut pengene før nyttår går du naturligvis glipp av skattefradraget. Men du nyter uansett godt av gode renter i den perioden du lar pengene hvile på BSU-kontoen din.

Må fylle opp i desember

Husk imidlertid at om du ønsker skattefradrag på årets ligning må du fylle opp BSU-kontoen med de midler du har i løpet av desember. Men påminnelsen over kan kanskje komme til nytte i 2017.

For å spare i BSU må du være under 34 år. Det er derfor smart å komme i gang med sparingen tidlig. Da har du muligheten til å fylle opp BSU-kontoen med maks sparebeløp, som er 300.000 kroner.

Har du skattbar inntekt får du igjen 20 prosent av sparebeløpet i form av spart skatt. Noe som betyr at du kan spare inntil 5.000 kroner om du fyllet opp BSU-kvoten før nyttår.

Da forutsetningen for å få fullt skattefradrag er at du har en lønnsinntekt på 69.650 kroner (det er da betaler du 5.000 kroner i skatt) bør du vurdere andre spareformer om det er slik at du har en inntekt som er under dette nivået.

Husk å sjekke hvilke tider din bank opererer med når gjelder siste frist for overføring til BSU-kontoen for å sikre deg skattefradraget.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar