Bolig, egenkapital
Økonomi

Fem tips til deg på boligjakt

Det er lurt å forberede seg litt før du jakter ny bolig.

Boligprisene fortsetter å stige i store deler av landet. Og i juli gikk prisene på boliger opp med hele 1,8 prosent. Det er for øvrig den sterkeste julemåneden siden Eiendom Norge begynte med sine målinger i 2003. Og så langt i år har boligprisene steget med 8,8 prosent. Mange steder i landet er det stor rift om objektene.

Det gjelder derfor å forberede seg godt om du skal ut i kampen i nærmeste fremtid. Her er fem tips til deg som skal på boligjakt.

Be om finansieringsbevis

Det er viktig å få finansieringen i orden, og det helst før du begynner å gå på visning. Da vet du hvilke objekter som er aktuelle for deg, og du har alt klart om du ønsker å by på en leilighet. Et finansieringsbevis er gjerne gyldig i 3 måneder.

Objektet bør du kjenne godt

Bruk god tid på å gå gjennom boligen før du legger inn bud. En undersøkelse gjennomført av Privatmegleren viser at én av fem bruker mindre enn 30 minutter på visning. Du bruker sannsynligvis lengre tid når du skal kjøpe deg en sofa, eller velge farge på soveromsveggen. Og det til tross for at dette er langt rimeligere og mindre risikofylte investeringer.

Jeg vil også anbefale deg å se boligen flere ganger. Gjør ditt beste for å påse at boligen ikke har noen heftelser som vil kreve umiddelbare investeringer, som du ikke har planlagt for. Sjekk for eksempel at vinduene ikke må byttes, at gulvene kan bevares, at badet er fritt for fukt og at kjøkkenet er i god stand. Å sjekke det elektriske anlegget er også lurt.

Se film som forklarer hvordan du søker boliglån her.

Lag deg en beløpsgrense

At man ikke betaler over evne er svært viktig i disse tider. Det er ikke uvanlig at boligene går flere hundretusener over takst. Det er lett å la seg rive med, og bla opp mer for boligen enn man i utgangpunktet hadde tenkt. Sett deg en beløpsgrense før du går inn i budrunden, og gi deg om noen byr over denne.

Ikke forelsk deg

Det er ikke uvanlig at man begynner å innrede stua mens man er på visning, eller at man ser for seg hvordan livet kunne blitt i det man mener er drømmeleiligheten. Jeg vil anbefale deg å ikke forelske deg i boligene du ser. Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor, og vurder heller boligen etter mindre følelsesmessige parameter.

Gå etter attraktive objekter

Ugunstige objekter er gjerne de boligene som først faller mest i pris i nedgangstider. Det er derfor ofte en fordel å trakte etter attraktive objekter. God beliggenhet og planløsning gjør at boligen til et mer yndet objekt når du skal selge. Hvilken etasje boligen ligger i vil også kunne gi utslag på prisen.

Blogglistenhits

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar