julekalender
Livsstil

Fem pakkekalendere som er helt gratis

Ingen grunn til å blakke seg før jul.

Mange blir svett av tanken på at adventstiden nærmer seg. Foruten at vi går en tid i møte der julegaveinnkjøp og annen juleprepping tar mye av vår tid, skal barnas julekalendere stå klar ved inngangen av desember.

De siste årene har nok denne tradisjonen skapt stadig større hodebry. Pakkekalenderen virker nemlig å ha blitt et stadig mer utbredt fenomen. Og det krever sitt å sørge for at man har kjøpt og pakket inn 24 små gaver før desember. Spesielt om man har flere barn.

Barndomsminner

Adventskalenderen er ingen norsk tradisjon. Den skal visstnok ha oppstått i Tyskland på 1900-tallet. Den gang var det verken pakker eller sjokolade i kalenderen. Det er først i senere tid at den mye omtalte pakkekalenderen har kommet banen. I dag er den mange barns store favoritt.

Jeg vokste opp med pakkekalender. Og jeg husker fortsatt svært godt den store gleden som var forbundet med å åpne en gave hver morgen, frem til julaften. Jeg forstår godt hvorfor mange ønsker å videreføre denne tradisjonen til sine barn.

Forventninger

Men mye har skjedd siden jeg var barn. Mens jeg ble overlykkelig av å pakke opp en pepperkake eller et lite klistremerke, er mitt inntrykk av at mange foreldre nå fyller kalenderen med kostbare leker og opplevelser. For mange har det gått så langt at pakkekalenderen har blitt en stor økonomisk belastning. En del strekker nok den økonomiske strikken langt i redsel for å skuffe barna.

Men du trenger ikke å fylle pakkekalenderen med dyre gaver for at barnet ditt skal bli fornøyd. Det er mange rimelige, og faktisk helt gratis, måter å lage årets pakkekalender på.

Her er fem tips

1.Aktivitetskalenderen

Det trenger ikke nødvendigvis å være kompliserte saker. For eksempel kan dere spille et brettspill, lage en adjektivhistorie, leke gjemsel, lage hinderløype i stua eller perle sammen. Mulighetene er mange, og helt gratis.

2. Lesekalenderen

Lån en bok med minst 24 kapitler på biblioteket og les ett kapittel hver dag. Har man flere barn så kan man velge en bok som passer for alle.

3. Lærekalenderen

Barn elsker å lære, så hvorfor ikke bruke førjulstiden til å lære barnet ditt noe nytt hver dag? Velg ett nytt emne hver dag, som for eksempel en hovedstad, ett husdyr, ville dyr eller miljø. Det er faktisk ikke så mye research som skal til for å hente frem informasjon.

4. Minnekalenderen

Fortell barnet ditt en god historie fra hennes eller hans barndom hver dag. Finn fem bilder fra den episoden eller tiden og vis det til barnet. Denne krever litt forarbeid, men er ofte en fin og koselig aktivitet både for deg og barnet. Er det to foresatte i huset kan dere dele på oppgaven.

5. Ordkalenderen

Vi trenger alle å bli påmint om hvor fantastiske vi er. Også barn. En kalender med et fint ord om barnet ditt er en fin mulighet til å bygge opp den gode stemningen inn mot jul.

Du kan også kombinere de ulike kalendrene over.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar