boligmarked
Økonomi

Et urettferdig boligmarked

Politikerne går i strupen på unge førstegangskjøpere.

Det er et tøft boligmaked. Og mens boligprisene stiger, og stadig flere unge og tidligere håpefulle førstegangskjøpere forkaster boligdrømmen, hamstrer rike investorer boliger som om de var ekorn på nøttejakt før dvalen.

Samtidig går det rykter om at mange av disse investorleilighetene står tomme. Investorene tar seg visstnok ikke bryet med å leie de ut. De ønsker nemlig bare å plassere pengene sine ett sted, som historisk har gitt svært god avkastning. Samtidig kan de nyte godt av en beskatning som er mildere enn mange andre typer investeringer.

Presser prisen oppover

Det er i Oslo, hvor boligprisene har økt med hele 16, 3 prosent dyrere det siste året, at det er visstnok flest leiligheter som står tomme grunnet store investoroppkjøp. Mange frykter nå at Oslo sentrum skal miste noe av sitt pulserende liv. Fordi stadig flere boliger ikke har beboere. Samtidig må unge førstegangskjøperne være vitne til å tape budrunde etter budrunde. Mens boliger, de mentalt har begynt å innrede, går tapt til etablerte kvinner og menn på jakt etter et investeringsobjekt.

Hvorfor det er slik at investering i sekundærbolig er mer skattemessig gunstig enn investering i for eksempel aksjer, spør du kanskje? Dette er det mange som stusser over. For selv om sekundærbolig skattes hardere enn primærbolig, må du kun betale skatt av 80 prosent av sekundærboligens verdi. Investerer du, for eksempel, i børsnoterte aksjer må du skatte av hele verdien. Dette gjør det attraktivt å legge pengene sine i bolig, fremfor for eksempel aksjer. Dette bidrar utvilsomt til at boligprisene presses oppover. Unge førstegangskjøpere er taperne.

Allikevel er det historisk sett unge førstegangskjøpere som har blitt hardest rammet når det har blitt innført, begrensende, tiltak for å stagge boligprisveksten. Sist da Siv Jensen presenterte tiltak for å dempe boligprisveksten i 2015. Disse tiltakene har ikke hatt spesielt stor effekt. Jeg tror en endring i de skattemessige fordelene ved å eie sekundærbolig ville sannsynligvis hatt en mye sterkere effekt på boligprisveksten. Spesielt i pressområder som Oslo.

Ingen menneskerettighet

Å øke boligtilbudet hadde nok vært den mest effektive måten å stagge boligprisveksten. Men dette tar tid. De unge har det travelt.

Jeg sier ikke at det er en menneskerettighet å eie bolig. Men da du taper kjøpekraft på sikt når du står utenfor boligmarkedet er det ikke så rart at de unge gjerne vil komme innenfor døren. Men svært mange må altså stå utenfor, og titte inn. Terskelen blir samtidig stadig høyere. Og jeg tror den vil fortsette å vokse. Helt frem til politikerne endrer strategi.

Gi ikke opp

Er du ung og på boligjakt vil jeg allikevel oppfordre jeg til ikke å gi opp boligdrømmen. Forbered deg godt til boligkjøpet ved å spare så mye du kan. Gjerne i BSU om du har skattbar inntekt. Da får du god rente og skattefordel.

Mange unge får hjelp fra foreldre til å realisere boligdrømmen. Selv om dine foreldre ikke kan forsyne deg med kontanter for at du skal oppnå boligdrømmen, finnes det flere andre muligheter de kan bistå på. De kan blant annet stille som medlåntaker, med sikkerhet i fast eiendom, som kausjonist eller ta opp et privat lån i banken.

Les mer om dette her: Slik kan foreldre hjelpe barna inn på boligmarkedet

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar