treningsprogram
Livsstil

Et treningsprogram for privatøkonomien din

Slik holder du privatøkonomien din FRISK.

Også privatøkonomien har godt av et treningsprogram for å holde seg sunn og frisk. Her er fem øvelser du bør gjøre jevnlig.

1. Finn ut hva som går inn og ut av kontoen din

Skal du ha god oversikt over økonomien din, og få mest ut av pengene dine, er det viktig at du vet hva som går inn og ut av kontoen din. Mange har dårlig oversikt over forbruket, og drar gjerne kortet til kontoen er tom. Det er ikke noe jeg vil anbefale.

Gå inn i nettbanken din og se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder. Kategoriser forbruket slik at du får en visuell oversikt over hvor pengene dine går. Kjenne deretter etter hvor deilig det føles ut å ha stålkontroll over forbruket.

Les også: Seks grep som bedrer din privatøkonomi

2. Reduser eller fjern unødvendig forbruk

Med en visuell oversikt over forbruket er det enkelt å redusere eller kutte unødvendig forbruk, om du har behov eller lyst til det. Du kan for eksempel redusere forbruket på lommetyver, ved å kutte i antall kaffebarkaffe eller forbruket på kioskmat. Du kan planlegge matinnkjøpene, slik at matbudsjettet krymper. Du kan sørge for at du har de beste avtalene når gjelder boliglån, forsikring, strøm og mobil. En jevnlig gjennomgang av dette kan spare deg for store summer. Er bilen et pengesluk, kan du også kvitte deg med den, eller leie den ut i perioder.

3. Innfør nye rutiner

Med god oversikt over økonomien er det lettere å innføre nye rutiner. Sparing kan være en av dem. Mange har et større sparepotensial enn de aner. Har du lykkes med å fjerne, eller redusere, unødvendig forbruk bør du ha litt ekstra penger til overs som det kan være en idé å spare.

4. Sett opp et budsjett

Det er mange fordeler med å skrive budsjett. Ett av dem er at du unngår å bruke mer penger enn du har. Bedre oversikt over økonomien kan også gi deg bedre nattesøvn og færre bekymringer. Det er med andre mange fordeler med budsjettskriving. Sett opp et budsjett som gjenspeiler ditt nye forbruksnivå, og sørg for å oppdatere det jevnlig.

Les også: Slik setter du opp et budsjett

5. Kvitt deg med dyr gjeld

Det er viktig å prioritere nedbetalingen av dyr gjeld, slik ta du blir kvitt den så fort som mulig. Med en litt romsligere og sunnere privatøkonomi er sjansen større for at du kan kvitte deg med dyr gjeld, om du har det.

 

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar

Blogglistenhits