Leilighet
Økonomi

Kan boligen din bli en pengemaskin?

Så mye kan du tjene skattefritt.

Det er fullt mulig å tjene penger mens du er på ferie. Og det uten at du løfter så mye som en finger. Delingsøkonomien har nemlig bidratt til å gjøre det enkelt å tjene penger på ting man allerede eier. Både boligen, fritidseiendommen og bilen din kan være potensielle pengemaskiner.

Det er imidlertid en del ting du bør være oppmerksom på, før du setter i gang.

Skattefri inntekt

Hele eller deler av boligen din kan du for eksempel leie ut via Airbnb. Det kan du gjøre helt skattefritt. Dette fordrer imidlertid at du selv benytter en del av boligen, som har en høyere utleieverdi enn den delen du leier ut. Eller at leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner i året.

Fritidsboligen din kan du også leie ut skattefritt. Så lenge du selv bruker hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du nyte godt av 10.000 skattefrie leieinntekter i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige.

Undersøkelser viser at delingsøkonomien fortsatt er et nisjefenomen her i Norge.

Bilen din kan du for eksempel leie ut på Nabobil.no. Du kan tjene 10.000 skattefrie kroner på å leie ut bilen din, men dette fordrer at du bruker bilen din også privat.

Delingsøkonomien og forhåndsreglene

Undersøkelser viser at delingsøkonomien fortsatt er et nisjefenomen her i Norge. Men det dukker opp stadig flere delingøkonomiske aktører på markedet, og dette vitner omen økende popularitet. Aktørene legger til rette for at deling skal være trygt, men mange kvier seg for å låne ut sine eiendeler. Det er forståelig, og det er også viktig å ta sine forhåndsregler før man overleverer bolig eller bil til en ukjent.

Du bør blant annet lese godt gjennom eventuelle anmeldelser potensielle gjester har fått fra andre utleiere. Jeg vil også anbefale deg og lager noen husregler.

Å rydde bort kostbare gjenstander eller ting du er spesielt glad i er også lurt. Skulle leiligheten eller tingene dine bli skadet er du dekket av Airbnbs vertsgaranti, men ikke stol på at denne dekker alt av skade. En vanlig innboforsikring er viktig å ha. Men selv om denne gjelder når du leier ut sporadisk så har den sine unntak, blant annet dekker den normalt ikke tyveri.

Så mye kan du tjene skattefritt:

  • Bolig: 20.000 kroner i året (eller ubegrenset om du selv benytter en større del av boligen enn den du leie ut)
  • Fritidseiendom: 10.000 kroner
  • Bil: 10.000 kroner i året

#bolig #airbnb #delingsøkonomi #ferie

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like