Reise på ferie
Økonomi

Er nordmenns økonomiske glansdager forbi?

Det var en gang nordmannen, svensken, dansken og finnen….

Ferie er digg. Og de sommerferiene jeg husker best er campingferiene i Norge og Europa. Jeg tilbragte timevis bak i bilen, på vei mot en eller annen campingplass. Jeg skal ikke lyve og si at det var utelukkende fantastisk, men feriene hadde utvilsomt sin sjarm. Gleden var i alle fall stor da vi ankom bestemmelsesstedet.

Forskjellene i forbruket er kanskje i ferd med å utjevne seg?

Sydenferier ble ikke aktuelt før jeg ble større. Og det var først da jeg begynte å reise på egenhånd at jeg fikk sett verden på ordentlig. Sånn er det ikke lenger. Nordmenn er ivrige etter å reise til utlandet, og tar gjerne med seg både barn og barnebarn på tur. Denne sommeren skal over halvparten av norske husholdninger ut av Norge i sommerferien.

Det koster.

Les også: Jeg opplevde feriemarerittet

Forskjellene utjevner seg

Men når det er sagt har ikke norske husholdninger brukt så lite på ferie, det siste tiåret, som det de planlegger å gjøre denne sommeren. Med et feriebudsjett på 21.750 kroner havner forbruket på et nytt bunnivå. Men fortsatt er det slik at vi er nordens ferieverstinger.

Men mye tyder på at forskjellene i  forbruk er i ferd med å utjevne seg.

Svenskene planlegger nemlig å bruke rundt 17.060 kroner, danskene cirka 16.670 kroner og finnene i underkant av 13.000 kroner per husholdning på feriemoro i år. Det norske feriebudsjettet ligger derfor 24 prosent over svenskenes, 27 prosent over danskenes og hele 63 prosent over finnenes.

Det er allikevel slik at mens norske husholdninger planlegger å kutte feriebudsjettet med 15 prosent, skal svenskene redusere sitt ferieforbruk med kun fem prosent. Finnene kutter sitt forbruk med beskjedne to prosent. Danske husholdninger skal bruke på sin side bruke fem prosent mer på ferien i år, enn de gjorde i fjor.

Ferie reise

De som reiser på ferie til utlandet i sommer, planlegger å bruke dobbelt så mye penger som dem som skal feriere i Norge.

Oljenedturen setter sine spor

Jeg tror nordmenn begynner å ta oljenedturen inn over seg. Selv om lave renter opprettholder kjøpekraften vår, virker det som om vi er litt føre var og reagerer med og kutter forbruket.

Og det er lurt. For å nedbetale boliglånet til et komfortabelt nivå, gjerne ned til 60 til 75 prosent gjeldsgrad, og spare opp en buffer er smarte tiltak i en tid som dette.

Svak krone bidrar til at utenlandsferien blir kostbar. Det er dyrt å reise til utlandet. I vår undersøkelse kommer det frem at de som skal tilbringe hovedvekten av ferien i utlandet skal bruke over dobbelt så mye som dem som planlegger å tilbringe hovedvekten av ferien i Norge.

Det koster.

Tar ferie på kreditt

Over 114.000 norske husholdninger skal finansiere sommerferien på kreditt, og særlig de som skal feriere i utlandet planlegger å gjøre dette på lånte penger.

Hele tolv prosent av de som har utlandet som sitt hovedreisemål oppgir nemlig at de skal bruke kredittkortet, og kreditten, for å betale for ferien. Til sammenligning svarer kun tre prosent av dem som skal tilbringe hele, eller mesteparten av sommerferien i Norge, det samme.

Det er mange gode grunner til både å betale ferie og bruke kredittkortet på ferie, men sørg da for å ha en plan for tilbakebetaling. Har du ikke det kan ferien bli unødvendig dyr.

#ferie #sommer

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like