bryllup
Livsstil

Er det billigere å gifte seg i utlandet?

– Barregningen etterpå blir helt klart billigere.

Det koster å invitere til bryllup. Og selv om dette ikke er dagen man teller på knappene, er det ikke nødvendig å ruinere seg for å bli godt gift. En god del brudepar velger å gifte seg i utlandet. I 2014 valgte faktisk i underkant av 5000 nordmenn å gifte seg i utlandet, i følge SSB. Mange av disse med et håp om å spare penger.

Men er det egentlig noe å spare på å gifte seg utenfor Norges grenser? Jeg har forhørt meg med et par eksperter.

Anette Elvhaug

Anette Elvhaug i It’s Happening.

– Det er billigere å gifte seg i mange land utenom Norge. Spesielt mat og drikke. Men av erfaring jevner det seg ofte ut da man bruker mer penger på reise og opphold, sier Annette Elvhaug, bryllups- og eventplanlegger i It´s Happening.

Hun trekker frem Sverige og Danmark som populære destinasjoner for oss nordmenn å gifte oss i. Og nevner kort reisevei og billigere alkohol som årsaker til dette.

– I disse dager er ikke kronen så sterk, så det kan nok hende at disse forskjellene jevner seg ut, påpeker Elvhaug.

Les også: Jeg skal gifte meg i en second hand brudekjole

– Prisene er ganske like

Også Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås, i Brudepikene, mener det er billigere å arrangere bryllup i utlandet. Men de påpeker at for gjestene blir det dyrere.

– I utlandet får man ofte mer mat og drikke inkludert i prisen, sammenlignet med hva som er tilfellet når et bryllup arrangeres i Norge. Barregningen etterpå blir helt klart billigere i utlandet. Alkohol er dyrt i Norge. Bortsett fra det, er vår erfaring at prisene er ganske like. I hvert fall i populære land som Italia og Frankrike, sier de.

De påpeker at når brudepar inviterer til bryllup utenlands, så legger de gjerne opp til en langhelg med mange opplevelser og måltider. Dette fordyrer ekteskapsinngåelsen.

– Legger man bryllupet til land som for eksempel Polen, Bulgaria, Tsjekkia, Ungarn, eller til lavsesong, så kan det være mye penger å spare. Men de aller fleste som kontakter oss for bryllup i utlandet vil ha det i Syd-Europa. Og de vil ha «sommer og sol»,  noe som det dessverre aldri er noen garantier for her i Norge, sier bryllupsekspertene.

Les også: Det første du bør gjøre om du skal gifte deg

Bryllup

Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås i Brudepikene.

Budsjettsprekk

Men hva koster det å invitere til bryllup nå om dagen?

– Det kommer helt an på hvor stor gruppen er, og hva de skal ha med seg. Etter vår erfaring, og beregninger, så koster det fra 80.000 kroner og oppover for bryllupsdagen for en gruppe på cirka 30 personer. Da kommer reise og opphold i tillegg. I Norge vil nok tilsvarende bryllup koste fra cirka 135.000 kroner og oppover, sier Nissen og Lilleås.

Elvhaug påpeker imidlertid at budsjettet sprekker for mange brudepar.

– Mange har budsjett på cirka 150.000 til 200.000 kroner når de arrangerer bryllup. Men vår erfaring er at mange ender  et sted mellom 200.000 og 300.000 kroner. For man ønsker jo at dette skal være en spesiell dag for seg og sine, sier hun.

Planlegging er nøkkelen for å unngå budsjettsprekk mener Elvhaug.

– Man kan få til et budsjettbryllup både i inn og utland, om man er god på planleggingen samt disiplinert nok til å holde seg til planen.

Les tips fra andre par som har giftet seg utenlands her.

Les også: Hva bør bryllupsgaven koste?

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar