leie
Økonomi

Så mye billigere er det å eie

Dette regnestykket forklarer hvorfor «alle» vil eie bolig.

Lave renter gjør det attraktivt å eie bolig. Det er billig å betjene et lån. Og de aller fleste regnestykker viser at de månedlige leiekostnadene er høyere enn det man må ut med for å betjene et boliglån.

Generaliserer vi litt er det ganske enkelt å illustrere hvor mye du taper på leie fremfor å eie en bolig. I eksempelet under er det tatt utgangspunkt i kjøp av en bolig til 3 millioner kroner. Til en fastrente på i gjennomsnitt 2,38 prosent, med nedbetaling over 25 år. Leieprisen er satt til 12.500 kroner. Ikke uvanlig for en bolig i sentrale strøk.

Les også: Slik kan foreldre hjelpe barna inn på boligmarkedet

Stor gevinst

Skulle ikke boligprisene endre seg, hverken opp eller ned, så er gevinsten ved å eie en bolig 240.000 kroner (gitt alle forutsetningene). Skulle boligprisene øke, noe de har gjort de siste årene, vil du sitte igjen med langt mer. Om vi for eksempel tar utgangspunkt i at boligprisene øker med ti prosent de neste fem årene så lønnsomhet og gevinst øke til cirka 540.000 kroner. Det fordi du nyter godt av at boligen har steget i verdi når du selger den.

Eksempelet gjør det lett å forstå hvorfor så mange, deriblant mange unge, ønsker å bli boligeiere så fort som mulig.

Les også: Fem tips til deg på boligjakt

leie

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar