budrunde
Økonomi

Slik blir den økonomiske hverdagen som aleneforelder lettere

Hverdagen kan være både praktisk og økonomisk utfordrende for aleneforeldre.

Om lag 180.000 foreldre bor alene med barna sine, ifølge SSB. Hovedvekten av de disse er kvinner.

Livet for aleneforeldre kan være utfordrende, både praktisk og økonomisk. For selv om aleneforeldre får noe støtte fra staten, er det ikke alltid like enkelt å klare seg økonomisk. For det er dyrt å ha barn, og det økonomiske presset kan for mange oppleves som stort.

Større økonomisk belastning

Aleneforeldre har gjerne også de samme utgiftene som et hushold med to voksne personer, men regningene skal dekkes av én inntekt.

Det gjør at boutgiftene gjerne blir mer økonomisk belastende. Matbudsjettet har også en tendens til å bli noe høyere, noe referansebudsjettet til Statens Institutt for forbruksforskning også vitner om. Også utgifter til for eksempel strøm, NRK-lisens, Internett og strømmetjenester (som Netflix og HBO) blir tyngre å bære med én inntekt. Feriene blir gjerne også mer økonomisk belastende. For å nevne noe.

Med én inntekt og ansvaret for barn er det ikke alltid like lett å få endene til å møtes. Jeg har hørt flere tilfeller der foreldre har tatt opp dyre forbrukslån for å få økonomien til å gå rundt. Det vil jeg fraråde på det sterkeste, da dette har en tendens til å gjøre vondt verre.

Her er imidlertid noen tips som kan bidra til å gjøre økonomien din lettere å håndtere:

Få oversikt over økonomien din
Med god oversikt over hva du bruker penger på er det lettere å få mest mulig ut av de pengene du har. Gå gjennom forbruket ditt de siste seks måneder, og lag deg en visuell oversikt over pengebruken din. Da er det lettere å se hvor du sløser og hvor det er muligheter for innsparing.

Lag deg et budsjett
Det gjør du ved å lage deg ulike budsjettposter, og sette forbruksmål. Benytt deg gjerne av Sifos referansebudsjett når du setter opp ditt budsjett. Følg budsjettmålene dine så slavisk som mulig, eller bruk mindre enn det du har satt deg som mål. La det gjerne gå litt sport i å holde deg til budsjettet, og sammenlign forbruket og budsjettet underveis.

Kutt matbudsjettet
Det er flere måter å gjøre dette på, en av dem er å planlegg ukesmenyen, ned til minste detalj, skrive handleliste og gå i butikken én eller maks to ganger i uken. Unngå å gå i butikken med et sultent og slitent barn på slep, og gjør unna innkjøpene i helgen eller en kveld du er alene.

Å redusere matsvinnet bidrar gjerne også til at matbudsjettet krymper. Du kaster indirekte en del av lønnen din i søpla når du kaster mat. Bruk derfor sansene før du kvitter deg med matvarer. Det er nemlig mye som kan spises lenge etter datomerkingen er gått ut.

Kjøp utstyr og klær brukt på nett
Da kan du spare mye. Det finnes utrolig mye fint å få kjøpt brukt, og ikke bare er dette økonomisk, men også miljøvennlig. Selg samtidig unna det barna dine har vokst ut av, så får du også noen kroner inn.

Gi barna faste lommepenger
Gi barna en fast sum i uken eller måneden, fremfor penger ved behov. Da må de forholde seg til den summen de får og du unngå at kontoen din tappes i små drypp når barnet spør etter penger.

Reforhandle boliglånsrenten din
Har du bolig er det lurt å jevnlig påse at du har den beste renten du kan få. Det kan være mye å spare på å få litt lavere rente, så å gjøre en innsats her kan fort lønne seg.

Sammenlign priser
Bruk tid på å sammenligne priser før du kjøper noe nytt. Du kan blant annet benytte deg av ulike søkemoteroer på nett.

Snakk med barna om økonomi
Det kan fort oppstå konflikter når barna ikke får de samme tingene som andre i omgangskretsen. Barn har ingen forutsetninger for å forstå hvorfor du må prioritere pengebruken slik du gjør, dersom du ikke forteller dem det. Det er derfor lurt å snakke med barna om familiens økonomiske situasjon. Barn forstår mer enn du kanskje tror, og du vil sannsynligvis møte mer forståelse enn du kanskje hadde ventet.

Benytt deg av støtteordningene
Sørg for at du får alle støtteordninger du har krav på, også ut over utvidet barnetrygd. Som aleneforeldre kan du ha krav på flere støtteordninger:

  • Overgangsstønad: Denne stønaden er ment å sikre inntekt til de som er alene med omsorgen for barn, og er en økonomisk støtte som gis i en begrenset periode.
  • Stønad til barnetilsyn: Denne støtten skal hjelpe deg som er alene om omsorgen for barn med utgifter til pass av barnet når du er på jobb.
  • Støtte til utdanning: Dersom du er aleneforsørger for et barn og har rett til overgangsstønad fra NAV, kan du ha rett til ekstra støtte til utdanning. Dette gjelder for de som trenger utdanning for å bli i stand til å forsørge deg selv ved eget arbeid.
  • Tilleggstønader: Du kan også ha krav på å få dekket ulike utgifter i forbindelse med arbeidsrettet utredning eller aktivitet. Eksempler er utgifter til flytting, læremidler og reiseutgifter.

Les mer om støtteordningene på Nav sine hjemmesider.

Sjekk også på Alenedforeningen.no. Der kan du finne gode tips.

Forrige innlegg Neste innlegg

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar